Trèvol Lleida

La importància de l’exercici quan ens fem grans i com començar

La importància de l’exercici quan ens fem grans i com començar

Com segur que ja saps, la pràctica d’activitat física és important a qualsevol edat i mai és tard per començar. Tot i això, a mesura que envellim, fer esport resulta més necessari i ens pot ajudar a gaudir d’una major independència i qualitat de vida.

Anem a veure quins són els beneficis de la pràctica d’exercici per a la gent gran (i no tan gran) i quina és la millor manera de començar!

exercici quan ens fem grans

Per què és tan important l’exercici quan ens fem grans?

Amb l’envelliment el nostre cos pateix una sèrie de canvis físics que, tot i que són inevitables, poden suavitzar-se de manera senzilla. I, com podràs imaginar, la solució no és altra que mantenir-se actiu, a més de tenir uns hàbits saludables.

De fet, l’OMS recomana que les persones grans (a partir dels 65 anys) realitzin entre 150 i 300 minuts d’activitat física, d’intensitat moderada, o bé entre 75 i 150 minuts d’activitat física d’intensitat elevada. També aconsella incloure activitats d’enfortiment muscular, d’intensitat moderada o més elevada, dues vegades per setmana. T’ho expliquem amb més detall en aquest altre article!

Quins són els principals beneficis de l’exercici quan ens fem grans?

L’exercici físic, a qualsevol edat, és un factor que ajuda a la prevenció i tractament de moltes afeccions i s’associa amb un menor risc de mortalitat, a més de tenir molts beneficis per a la salut mental. Te n’expliquem alguns:

  • Disminueix el risc de patir diverses patologies, com malalties cardiovasculars, diabetis tipus 2, osteoporosis, alguns tipus de càncer, etc.
  • Ajuda a mantenir o millorar els nivells de força i a gaudir d’una major autonomia.
  • Millora l’equilibri i redueix el risc de lesions i caigudes.
  • Contribueix a mantenir un pes i un percentatge de greix corporal saludables.
  • Millora la funció cognitiva i pot ajudar a prevenir malalties com l’Alzheimer.
  • Ajuda a controlar el colesterol i la pressió arterial.
  • Redueix el risc de patir ansietat o depressió.
  • Afavoreix un bon descans i ajuda a dormir millor.

Quines consideracions hem de tenir abans de començar?

Com ja hem comentat, no hi ha una edat límit per començar a fer exercici i, una vegada es comença, la millora física arriba de forma ràpida, també si t’inicies a partir dels 60 o, fins i tot més endavant.

No obstant això, cal remarcar que, com més tard comencem a fer activitat física, més aspectes haurem de tenir en compte. Hi ha diversos factors, com el cansament, el dolor, algunes malalties, falta de motivació… que poden dificultar el procés. Per aquest motiu, l’ideal seria consultar amb un professional i individualitzar la rutina a cada situació en particular.

I amb Trèvol Salut ho tens molt fàcil! Trèvol Salut compta amb un equip d’entrenadors personals, fisioterapeutes i servei de nutrició que et guiaran, t’assessoraran i t’ajudaran a aconseguir els teus objectius de forma segura i eficient. Posa’t en les millors mans i comença a cuidar-te!

No et perdis l’entrevista que hem fet a l’Anna Ruiz, entrenadora personal de Trèvol, on ens explica per què resulta tan necessària la pràctica d’exercici a partir de certa edat i quina és la millora manera de començar.

No t’oblidis d’entrenar la força

Si bé qualsevol classe d’activitat física tindrà un impacte positiu en les persones grans (i a qualsevol edat), l’entrenament de força resulta necessari per gaudir d’una bona salut musculoesquelètica.

I és que a partir dels 30 anys es produeix un fenomen, anomenat sarcopènia, que consisteix en la pèrdua progressiva de massa muscular i força i que s’accelera a partir dels 60 anys. De fet, es calcula que la massa muscular va disminuint entre un 3% i un 8% cada 10 anys, fet que pot acabar comprometent la independència de les persones.

exercici quan ens fem grans

Actualment, no existeix un tractament específic per a la sarcopènia i tampoc podem evitar que es produeixi aquest deteriorament. Però, podem fer-hi alguna cosa?

Doncs la resposta és que sí, i està en les teves mans!

  1. La millor manera de prevenir els seus efectes és mantenir uns bons nivells d’activitat física i prioritzar, sobretot, exercicis que potenciïn la musculatura. I quan abans comencis, molt millor!
  2. Assegura’t, també, de portar una dieta equilibrada i d’incorporar suficient proteïna.

Comença ara a fer activitat física i gaudeix de tots els seus beneficis per a la teva salut. Encara hi ets a temps!