Trèvol Lleida

Fascitis plantar: símptomes, causes i tractament

Fascitis plantar: símptomes, causes i tractament

Saps què és la fascitis plantar?

La fàscia plantar és un teixit elàstic, que va des del calcani (el taló del peu) fins a la zona metatarsiana (sota dels dits). Es tracta d’una estructura que compleix una funció essencial en caminar. És la responsable, juntament amb altres estructures del peu, de mantenir l’arc plantar i d’absorbir i retornar l’energia que es produeix quan el peu impacta contra el terra. La fascitis plantar és una condició molt comuna, que produeix dolor al taló i, sovint, s’irradia cap al peu. Aquest dolor és causat per la inflamació de la inserció de la fàscia plantar al calcani i pot ser considerable, causant alteracions en caminar i en altres activitats diàries.

Fàscia plantar

Aquesta lesió és molt habitual entre esportistes, sobretot en corredors, a causa dels microtraumatismes de repetició. Tot i això, no només afecta aquest sector de població. També és una afecció freqüent a partir dels 45 anys, deguda a l’obesitat, a passar moltes hores de peu, esperó calcani, calçat inadequat…

Quines són les causes més freqüents?

Fins fa poc, es pensava que aquesta condició estava associada, només, a la presència d’un esperó calcani que, tot i ser una de les causes, no és l’única.

La fascitis plantar es produeix, habitualment, per una sobrecàrrega gradual i progressiva de la fàscia plantar. A continuació, t’expliquem quins són els principals factors que predisposen la seva aparició:

  • Excés de càrrega, provocada per córrer llargues distàncies, especialment en terrenys irregulars i pendents pronunciats.

  • Peus plans o excessivament arquejats.

  • Obesitat o augments de pes sobtats.

  • Escurçament de la musculatura posterior de la cama, causat, en la majoria de casos, per l’ús continuat de sabates de taló.

  • Calçat inadequat que, tant poden ser sabates de taló, com sandàlies amb una sola massa fina o dura, sabates que no subjecten correctament el turmell, etc.

 Quins són els seus símptomes?

El seu símptoma principal és el dolor, de vegades incapacitant, a la planta del peu o al taló. Normalment, aquest es manifesta de manera més intensa durant les primeres passes del matí, ja que durant la nit la fàscia plantar s’escurça, produint rigidesa matutina. El dolor sol millorar amb el repòs, però torna a aparèixer en caminar una bona estona.

Cal tenir en compte que els seus símptomes apareixen de forma gradual. Així doncs, és important prendre mesures des de l’inici, perquè pot evolucionar fàcilment i acabar limitant la nostra activitat esportiva i, fins i tot, la vida diària.

Com es diagnostica?

El diagnòstic de la fascitis plantar es realitza a partir de la història clínica i l’exploració física, on trobarem una lleugera inflamació, enrogiment i sensibilitat a la pressió del taló. També es poden realitzar altres proves, com l’estudi de la marxa (realitzat per un podòleg), radiografies o ecografies.

Quin és el seu tractament?

 El tractament per a la fascitis plantar és simple, tot i que sol tardar diversos mesos a solucionar-se. En la fase aguda, les dues primeres mesures que es prenen són l’administració d’antiinflamatoris (només si és necessari i sempre sota prescripció mèdica) i el tractament amb fisioteràpia.

En aquest sentit, el tractament convencional de fisioteràpia, consisteix en tècniques de teràpia manual de la mateixa fàscia, del tendó d’Aquil·les, el bessó i el soli, on s’elastifica el teixit i es relaxa la tensió d’aquests músculs. També es pot acompanyar d’Ultrasons i Electroteràpia amb l’objectiu de reduir la inflamació i el dolor.

No obstant això, una de les parts més importants en la recuperació són els exercicis, que es basen en l’estirament de la cadena posterior, la potenciació de la musculatura debilitada, la modificació del calçat i l’aplicació de crioteràpia.

Et compartim alguns dels exercicis més recomanats en aquests casos:

Estirament en taula inclinada o escala

Per fer aquest exercici, recolza els peus en una taula inclinada o en un esglaó, deixant el taló a l’aire, i pressiona cap avall. Mantingues la pressió durant un minut i repeteix-ho 5 vegades.

Estirament en escala

Estirament contra la paret

Col·loca’t amb les dues mans a la paret i porta una cama més endavant, mantenint el genoll de la cama de darrere estirat i amb la punta del peu tocant a terra. En aquesta posició, tira el cos cap endavant fins a notar l’estirament al bessó de la cama endarrerida. Mantén la posició durant 15 segons i relaxa. Repeteix l’exercici 10 vegades.

Exercici fàscia plantar - Estirament contra la paret

Estirament amb tovallola

Asseu-te sobre una màrfega o sobre el llit, amb les cames estirades i l’esquena recta. Passa una tovallola per la planta del peu, a l’alçada dels dits, i agafa un extrem de la tovallola amb cada mà. En aquesta posició, porta la punta del peu cap a tu, fins a sentir l’estirament. Aguanta durant 15 segons i descansa. Repeteix l’exercici 10 vegades, també.

Estirament amb tovallola

Arrugar la tovallola

Per realitzar aquest exercici, col·loca el peu sobre una tovallola i arruga-la amb els dits. Mantén la tensió durant 30 segons i descansa progressivament. Repeteix-ho 10 vegades.

Arrugar la tovallola

Elevar els talons

Comença amb els peus recolzats a terra i porta els talons cap al sostre, fent puntetes. Et pots subjectar a una cadira per mantenir l’equilibri, si ho necessites. Mantén durant 5 segons i baixa lentament. Repeteix l’exercici entre 10 i 15 vegades.

Elevar els talons

Rodar amb una llauna o ampolla d’aigua congelada

Col·loca una ampolla d’aigua o una llauna congelada sota la planta del peu i fes-la rodar endavant i endarrere, pressionant lleugerament en els punts més dolorosos. Fes l’exercici durant 5 minuts.

Rodar amb una llauna o ampolla d'aigua congelada

Et recordem que, si en algun moment notes algun tipus de dolor a la planta del peu, és molt important no deixar passar el temps i posar-hi remei com abans millor, ja que, sinó, correm el risc que la patologia es cronifiqui i sigui molt més complicada de tractar.

Aina González, Responsable de Fisium – Vithas Salut