Trèvol Lleida

Per què no hauries de compensar les calories nadalenques amb exercici o restriccions alimentàries

Per què no hauries de compensar les calories nadalenques amb exercici o restriccions alimentàries

Nadal ja gairebé és aquí i arriben els àpats contundents i les sobretaules infinites. Les celebracions i les reunions d’aquests dies, fan que, inevitablement, ingerim més calories de les habituals i optem per aliments menys nutritius.

I amb tants compromisos a la vista, és normal que ens preocupi una mica el no poder mantenir els nostres hàbits saludables i guanyar una mica de pes.

compensar les calories nadalenques?

Si creus que compensar les calories de Nadal fent llargues sessions al gimnàs o que saltar-te algun àpat són la millor solució, continua llegint! T’expliquem per què no és tan bona idea i quin seria un enfocament més saludable i equilibrat.

Oblida’t de compensar calories i gaudeix amb moderació

Els sopars i dinars amb família i amics no haurien de generar-nos ansietat, ni hauríem d’intentar contrarestar els excessos de les festes amb més exercici o amb restriccions alimentàries.

És evident que durant Nadal, la nostra rutina i el nostre estil de vida canvia i segurament ens passarem una mica amb el menjar. I no passa res. El nostre benestar social té molta importància en la nostra salut general i també l’hem de cuidar.

Per aquest motiu, hauriem de trobar una estratègia que ens permeti gaudir, sense deixar de banda els nostres objectius de salut.

Són dies de celebració, així que permet-te menjar aquell tros de torró o aquell polvoró que tant t’agrada. Això sí, intenta prioritzar els aliments més saludables, augmenta el consum de fruita i verdura en la resta d’àpats i reprèn els teus hàbits els dies següents.

A més, recorda que no estàs obligat a provar tot el que hi ha a la taula i gaudeix de cada mossegada amb consciència. Tampoc t’oblidis d’hidratar-te correctament, sobretot si consumeixes alcohol.

La importància de l’exercici físic regular

L’activitat física regular contribueix a un estil de vida saludable, millora el benestar general i redueix el risc de malalties, oferint molts beneficis a llarg termini. Així, no hem de veure l’exercici com una eina per compensar les calories de més que ingerim, sinó com una part essencial d’una bona salut.

En aquest sentit, és important no deixar de banda l’exercici físic durant les festes, encara que no puguem dedicar-li el mateix temps que la resta de l’any, i reprendre la rutina habitual, sense augmentar la intensitat dels entrenaments.

Deixar de fer exercici i menjar de manera desequilibrada durant Nadal, per després compensar-ho amb llargues sessions de càrdio al gimnàs no és la millor idea. Segurament, només aconseguirem acabar fatigats i frustrats (i cremarem una part molt petita de les calories consumides).

Efectes d’una mala alimentació en la salut

Si bé acabem de parlar de la importància de l’exercici físic, aquest no compensa alguns dels efectes que provoca una alimentació deficient.

Està demostrat que el consum d’ultraprocessats s’associa amb problemes de salut com el sobrepès, obesitat, diabetis tipus 2, càncer, malalties cardiovasculars… Per tant, és important reduir el consum d’aquest tipus d’aliments i escollir aquells que siguin de major qualitat.

En aquest sentit, es recomana prioritzar aliments com verdures, hortalisses, fruites, llegums, ous, carns i peixos no processats, cereals integrals i greixos saludables, com l’oli d’oliva verge extra, utilitzat en cru i no fregit.

A més, s’ha vist que les persones que tenen uns alts nivells d’activitat física i porten una dieta de qualitat, tenen un risc de mortalitat inferior als que porten una mala alimentació i fan poca activitat física.

L’Elena Masana, nutricionista de Trèvol, ens porta una recepta saludable per incloure en els nostres menús nadalencs.

No et sentis culpable

Com dèiem, és important trobar un equilibri que ens permeti gaudir sense sentir-nos culpables.

Intentar compensar les calories de Nadal amb exercici o dejuni ens pot acabar perjudicant i portar-nos a sentiments de culpa i frustració, que afectin la nostra salut física i mental.

Per exemple, saltar-se àpats durant les festes per compensar les calories consumides, pot fer que arribem a les següents menjades amb més gana i més ansietat i que acabem menjant de forma menys conscient i moderada.

Com veus, la idea de compensar les calories de Nadal amb exercici i restriccions alimentàries pot ser més perjudicial que beneficiosa. En el seu lloc, és millor optar per una perspectiva d’equilibri i gaudi, entenent l’exercici com a part d’una vida sana i no com una eina de compensació. Per unes festes equilibrades!

I si vols més idees per gaudir d’un Nadal saludable, no et perdis els reptes i sorpreses diàries que trobaràs a les nostres xarxes socials!