Consells per prevenir l’obesitat infantil
L’obesitat infantil és una malaltia complexa, en la que intervenen diferents factors, com la genètica, l’estil de vida, els hàbits alimentaris, els nivells d’activitat física i les rutines de son i que, cada vegada, afecta a més nens i nenes arreu del món. La bona notícia és que hi ha moltes accions que els pares, mares i cuidadors podem fer per prevenir-la.
En aquest article t’explicarem les principals causes i conseqüències de l’obesitat infantil, et donarem alguns consells per promoure hàbits saludables en els més petits i compartirem 4 idees d’esmorzars o berenars ben fàcils i nutritius!

Algunes dades sobre l’obesitat infantil
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix l’obesitat com una acumulació anormal o excessiva de greix que suposa un risc per a la salut física, emocional i social. Es calcula que, avui en dia, afecta uns 800 milions de persones i provoca, aproximadament, 2,8 milions de morts a l’any en l’àmbit mundial.
Pel que fa a Espanya (un dels països amb major prevalença de sobrepès i obesitat d’Europa) 4 de cada 10 nens tenen excés de pes. I si ens fixem en Catalunya, trobem que el 35,9% dels infants entre 6 i 12 anys presenten un excés de pes, segons dades de l’Enquesta de salut de Catalunya de l’any 2020.
Quines són les seves principals causes?
Tot i que la causa fisiològica de l’obesitat infantil és el desequilibri energètic entre les calories consumides i les calories gastades, el seu origen es deu, com ja hem dit, a factors genètics i de l’entorn dels nens i nenes. Així, destaquem les següents causes:
- La genètica: Els gens determinen entre el 40 i el 70% de la probabilitat de desenvolupar obesitat.
- L’alimentació: La gran quantitat d’aliments ultraprocessats (alts en sucres, sal i greixos) que es consumeixen, afavoreixen aquest augment de l’obesitat.
- El sedentarisme: Molts nens i nenes no practiquen cap activitat física i passen moltes hores asseguts, sovint davant de pantalles.
- Els hàbits de la son: La manca de son pot alterar alguns mecanismes hormonals que contribueixen a l’augment de pes.
- Els factors socials: L’entorn dels infants també pot influir en el desenvolupament de l’obesitat. Alguns exemples són la disponibilitat d’equipaments als barris, el tipus d’establiments de menjar propers, el nivell socioeconòmic de les persones o famílies, el nivell d’educació, etc.

I les seves conseqüències?
L’obesitat infantil compromet la salut dels més petits i té moltes conseqüències, tant en l’àmbit físic com psicològic.
A nivell físic, pot ser que els infants presentin problemes en ossos i articulacions, que desenvolupin diabetis tipus 2, que pateixin hipertensió, colesterol i altres malalties cardiovasculars, alteracions de la son…
Però a banda dels problemes físics, la malaltia pot afectar l’autoestima dels nens i nenes i els pot provocar cansament, ansietat i, fins i tot, pot afavorir el desenvolupament de trastorns de la conducta alimentària.
Què podem fer per prevenir-la?
Com hem vist, l’entorn té un gran impacte en el desenvolupament de l’obesitat infantil. Així, doncs, hem d’intentar que aquest entorn promogui un estil de vida actiu i uns hàbits saludables. Et compartim alguns consells que pots aplicar des de casa!
- Estableix uns hàbits alimentaris saludables: Augmenta la ingesta d’aliments com fruites, verdures, fruita seca, llegums dels teus fills i filles… I deixa els aliments rics en greixos i sucres (ultraprocessats) per al consum ocasional. Explica’ls la importància de menjar sa i dóna exemple!
- Procura que els teus fills i filles es moguin i facin exercici: L’OMS recomana 60 minuts diaris d’activitat física per als joves i els infants.
- Limita l’ús de pantalles: L’ús de mòbils i pantalles promou el sedentarisme i fa que els nens passin encara més hores asseguts. A més, pot provocar alteracions de la son. Establir uns horaris per a fer-ne ús pot ser una bona opció.
I com sabem que, moltes vegades, les presses fan que donem opcions poc saludables als nostres fills i filles, aquí tens 4 idees d’esmorzars o berenars senzills, ràpids de preparar i, sobretot, nutritius per portar a l’escola! Ens les presenta l’Elena Masana, nutricionista de Trèvol Lleida.
OPCIÓ 1: Iogurt amb fruita i cereals
Esmorzar nutritiu i fàcil de preparar a base de fruita tallada (la que vulguis), amb iogurt natural (sense sucres afegits) i cereals d’espelta (també sense sucre, molt important!).
OPCIÓ 2: Entrepà de crema de cacauet i plàtan
Una proposta ideal per fugir del famós entrepà de “Nutella”. En el seu lloc hi posarem crema de cacauet, molt més saludable, amb plàtan i llavors de sèsam. Està boníssim!
OPCIÓ 3. Fruita amb formatge fresc i fruits secs
En aquest cas hem utilitzat el préssec, però pot ser qualsevol fruita de temporada, acompanyada de formatge fresc i fruits secs (hem escollit nous, però poden ser els que més us agradin)
OPCIÓ 4: Entrepà amb truita de samfaina
Aprofitar les sobres del sopar sempre és una bona idea! Si has fet truita i n’ha sobrat, pots preparar un entrepà súper nutritiu per esmorzar a l’escola.
Com veus, hi ha moltes opcions ràpides i saludables que podem oferir als més petits de casa per endur-se a l’escola. Esperem que et serveixin d’inspiració!