Trèvol Lleida

Any nou, vida nova: com canviar d’hàbits i aconseguir tots els teus objectius!

Any nou, vida nova: com canviar d’hàbits i aconseguir tots els teus objectius!

Comença un nou any i, molt probablement, hagis fet una llista de propòsits per complir al llarg d’aquests dotze mesos que queden per endavant. L’inici d’any suposa una gran oportunitat per reflexionar, aprendre de les experiències i, també, plantejar-nos nous objectius.

Tot i això, com se sol dir, del prometre al complir hi ha molt tros per penedir i, la majoria de vegades, acabem abandonant aquests propòsits durant els primers mesos. O no?

Però que sigui difícil no vol dir que sigui impossible. I, per tal de fer-te la feina una mica més fàcil, et compartim alguns consells que t’ajudaran a establir nous objectius i canviar d’hàbits amb èxit!

Abans que res, i per entendre per què ens costa tant fer aquests canvis que ens plantegem en començar l’any, definirem exactament què és un hàbit i com es genera.

Què és un hàbit?

Un hàbit no és res més que una acció o conducta apresa que es repeteix habitualment, fins a fer-se gairebé automàtica. Si ens hi fixem, el nostre dia a dia està ple d’aquestes conductes inconscients. Coses tan simples com prendre un cafè en aixecar-nos o rentar-nos les dents abans d’anar a dormir són exemples d’hàbits que formen part de la nostra rutina. Aquests, es creen perquè el nostre cervell busca la forma d’estalviar temps i energia i que no hàgim de dedicar tants esforços a totes les accions que fem al dia. En resum, podem dir que ens permeten solucionar problemes recurrents.

canviar d'hàbits

Tanmateix, quan ens decidim a canviar d’hàbits, o volem establir-ne algun de nou, la tasca no sembla tan senzilla… T’expliquem alguns dels motius:

1. No tenir un objectiu ben definit

És habitual que quan ens plantegem fer un canvi d’hàbits, ens posem objectius massa genèrics o massa complicats. Però per poder-nos focalitzar necessitem tenir clar què volem aconseguir i com volem arribar-hi. D’altra banda, hem d’intentar que els nostres objectius siguin realistes i no buscar la perfecció des d’un primer moment. És millor començar amb petites accions i reptes que puguem assumir, i anar avançant a poc a poc.

Ens ho expliquen amb més detall la Cristina Torrelles i el Gorka Bartolomé:

2. Centrar-se únicament en els resultats

Una altra de les dificultats a l’hora d’intentar canviar d’hàbits és que busquem un canvi molt superficial, orientat només als resultats que volem obtenir. Els canvis de conducta o d’hàbits es donen en tres nivells diferents, que són els resultats, els processos i la identitat. El problema és que, normalment, només ens quedem amb els dos primers, és a dir, els resultats i els processos, que són aquelles accions que hem de fer per arribar a l’objectiu final. Però la realitat és que el canvi més profund i més important que podem fer està en la identitat.

Quan parlem d’identitat, ens referim a aquell conjunt d’idees, valors o creences que ens fan veure el món d’una determinada manera i, alhora, defineixen qui som. Així, si volem que els canvis que fem en els nostres hàbits tinguin èxit i siguin permanents, hem de treballar en aquest nivell més profund i intentar que aquestes creences i valors estiguin alineats amb allò que volem aconseguir.

La Cristina i el Gorka ens parlen de com podem fer aquest canvi d’identitat per apropar-nos més fàcilment als nostres objectius:

3. Les emocions també influeixen

A l’hora de canviar d’hàbits, les nostres emocions juguen un paper fonamental. En aquest sentit, cal que entenguem que les emocions són respostes adaptatives que ens donen informació de l’entorn. Aquestes no són ni positives ni negatives, sinó que són interpretades segons la relació que tinguem amb aquesta emoció.

Qualsevol canvi que vulguem fer, sigui del tipus que sigui, comporta cert esforç. Davant això, el nostre cervell experimenta una emoció que interpretem com a desagradable, relacionada amb l’hàbit que volem instaurar, i que encara ens dificulta més el procés. D’aquesta manera, serà important aprendre a gestionar aquestes emocions i utilitzar-les a favor nostre.

A continuació, la Cristina i el Gorka ens proposen un repte que ens ajudarà a ser més conscients de les nostres emocions:

Com es construeix un hàbit?

Ja hem definit què és un hàbit i hem parlat dels factors que poden fer que fracassem a l’hora d’instaurar-ne algun de nou. Tot i això, també és molt important ser conscients del procés de construcció d’un hàbit, ja que ens ajudarà a detectar on fallem i on hem de millorar.

Així, podem distingir 4 fases per les què passem i que s’han de complir adequadament i en ordre quan volem crear un nou hàbit:

  1. Senyal: És aquella informació que desencadena el procés de generació de l’hàbit, pensant en la recompensa que obtindrem amb ell.
  2. Anhel: Fa referència a la força motivacional que necessitem per portar endavant un hàbit. És aquell impuls que farà que l’hàbit es pugui assolir amb èxit.
  3. Resposta: És el moment en què comencem a fer aquest canvi i està molt lligada a l’anhel. Com ja hem comentat, tendim a rebutjar allò que ens és difícil o ens suposa molt esforç. Per tant, aquesta motivació de què parlem haurà de ser suficient per vèncer aquestes dificultats.
  4. Recompensa: És la fase final, el resultat, i hi arribem després de passar per les fases anteriors. Aquesta recompensa ens permetrà satisfer l’anhel o desig i ens ajudarà a identificar si hem aconseguit els resultats desitjats.

Ara que ja tens algunes eines per assolir els objectius que et proposis amb èxit, et compartim quatre hàbits saludables que t’ajudaran a gaudir d’una bona salut física i mental:

canviar d'hàbits

Hàbits saludables que hauries d’incorporar

  • Fer activitat física: Practicar exercici de manera regular és fonamental per a gaudir d’una bona salut. De fet, es tracta d’un factor de prevenció i tractament de moltes patologies, com el càncer i malalties cardiovasculars, i també resulta molt beneficiosa per a la salut mental, ja que prevé el deteriorament cognitiu, la depressió, l’ansietat… Si fa temps que no fas activitat física i no saps per començar, no et perdis aquest article on t’expliquem com pots avaluar la teva condició física i descobrir quin és el teu punt de partida.
  • Cuidar l’alimentació: Per tal que el nostre cos funcioni de manera correcta, hem de donar-li tots els nutrients que necessita a través d’una dieta saludable i equilibrada. Cuidar l’alimentació t’ajudarà a prevenir malalties a curt i llarg termini i a tenir uns bons nivells d’energia i un millor humor, a més de mantenir un pes saludable.
  • Dormir i descansar correctament: Com segur que has sentit moltes vegades, els adults haurien de dormir entre 7 i 9 hores al dia per funcionar de manera òptima. Descansar correctament és essencial per a la salut i resulta tan important com l’exercici regular o una bona alimentació. Així, dormir suficient pot ajudar-te a millorar la concentració i la productivitat, a tenir un millor rendiment esportiu i a enfortir el teu sistema immunitari, entre molts altres beneficis.
  • Dedicar-te temps a tu: Moltes vegades, entre el ritme de vida que portem i les obligacions diàries, donem molt poca importància al temps que guardem per a nosaltres. Reservar estones per a tu mateix o tu mateixa t’ajudarà a gestionar l’estrès i l’ansietat i a millorar la teva salut i benestar.

T’animes a canviar d’hàbits? Segueix els nostres consells i aconsegueix tots els objectius que et proposis per aquest 2023!

I si t’interessa saber més sobre els hàbits, estàs de sort! A partir del 16 de gener, podràs gaudir d’una sèrie de càpsules a Trèvol TV, on la Cristina Torrelles i el Gorka Bartolomé de DO-CEO aprofundiran en el procés de creació dels hàbits i la gestió de les emocions. No te les perdis!