Trèvol Lleida

12 petites accions per millorar la teva salut

12 petites accions per millorar la teva salut

Ja tens clars els teus propòsits per aquest any nou? Si t’has decidit a portar uns hàbits més saludables, t’ajudem a aconseguir-ho de manera senzilla!

Segur que saps que, per millorar la teva salut, necessites portar un estil de vida equilibrat, que inclogui una bona alimentació, la pràctica regular d’exercici físic, la higiene personal, la cura de la salut mental…

Tot i això, canviar els nostres hàbits no és tan senzill i requereix motivació, voluntat i perseverança. Per això, et proposem 12 petites accions que t’ajudaran a millorar la salut i a fixar hàbits saludables i que pots incorporar fàcilment a la teva rutina diària.

12 canvis per millorar la teva salut

Millora la teva salut a poc a poc

Potser creus que, si vols començar a portar un estil de vida més saludable, necessites fer canvis dràstics. En realitat, però, són els petits canvis diaris els que, a llarg termini acaben marcant la diferència. Continua llegint i descobreix com millorar la teva salut de forma gradual i sostenible en el temps.

1. Estableix objectius SMART

Els objectius SMART són objectius específics, mesurables, realistes, rellevants i limitats en el temps. Tenir aquests criteris en ment, t’ajudarà a definir allò que vols aconseguir, quan ho vols assolir i per què ho estàs fent. Vols menjar millor? Genial! Però sigues més específic. Per exemple, proposa’t menjar cinc porcions de fruita i verdura al dia, durant tres mesos. D’aquesta manera evitaràs objectius massa ambigus i que només generen frustració.

2. Petits canvis, grans resultats

Com hem dit abans, no es tracta de canviar tots els teus hàbits de cop. Millor comença amb petits canvis, com substituir el sucre per canyella, augmentar el consum d’aigua, reduir el consum de tabac o alcohol, pujar per les escales en lloc d’agafar l’ascensor… La consistència és la clau i aquests petits gests tenen més impacte del que t’imagines.

3. Porta un registre i avalua els resultats

Per saber si estem avançant cap als nostres objectius, és una bona idea fer un seguiment i avaluar els resultats que estem aconseguint. Un diari, una agenda o una app, com l’app My Wellness, poden ser-te molt útils. Aprofita’ls per registrar les accions realitzades, els èxits, les dificultats amb què t’has anat trobant i quines solucions has aplicat. D’aquesta manera, podràs veure el teu progrés, identificar punts forts i punts dèbils i celebrar les petites victòries.

4. No ho facis tot sol: busca suport i motivació

El suport i la motivació són fonamentals per mantenir uns hàbits saludables. Comparteix les teves metes amb amics, familiars o grups que comparteixin els mateixos objectius i interessos que tu. Així, tindràs algú que t’animi, t’aconselli o t’ajudi en els moments més complicats. Mantén-te motivat amb les recompenses i beneficis que t’esperen.

5. Sigues flexible i adapta’t a les circumstàncies

La vida està plena d’imprevistos, però no passa res! Si alguna cosa no surt com estava planejat, sigues flexible i continua endavant. Intenta no sentir-te culpable o utilitzar qualsevol imprevist com una excusa i reprèn els teus hàbits tan aviat com sigui possible.

6. Aprèn a gestionar l’estrès i les emocions

L’estrès i les emocions negatives poden passar factura a la nostra salut. Per això, és important que aprenguis a gestionar-los de manera adequada. Practica tècniques de relaxació, respiració, meditació, ioga, mindfulness… T’ajudaran a reduir la tensió i a millorar l’estat d’ànim. Focalitza’t en els teus triomfs i celebra cada petit avenç. I si necessites desfogar-te, busca suport emocional en una persona de confiança, fent activitats que gaudeixis o acudeix a un professional. La salut mental també és rellevant!

12 canvis per millorar la teva salut

7. Dormir bé i descansar també és important

El son i el descans són els teus millors aliats a l’hora de millorar la salut. Un bon descans ens permet recuperar energia, regular el metabolisme, enfortir el sistema immunitari, millorar la concentració, prevenir malalties… Si vols dormir com un tronc i descansar suficient, l’ideal és tenir una rutina de son amb horaris estables i evitar les pantalles, la cafeïna i l’alcohol, almenys 2-3 h abans d’anar a dormir. També et recomanem crear un ambient còmode, fosc i silenciós i dormir entre 7 i 9 hores cada dia.

A continuació, compartim amb tu 5 consells que t’ajudaran a tenir un millor descans i a gaudir de més energia durant el dia!

8. Cuida la higiene personal i ambiental

La higiene personal i ambiental també són bàsiques per a una bona salut. Ens ajuden a prevenir la transmissió de malalties, infeccions i al·lèrgies, a millorar la imatge i l’autoestima i a crear un entorn saludable. Renta’t les mans amb freqüència, renta’t les dents després de cada menjada, ventila i neteja la casa i evita, sempre que sigui possible, el contacte amb substàncies tòxiques i contaminants. La teva salut t’ho agrairà!

9. Prevé i controla les malalties

No ignoris els símptomes o molèsties i ves al metge quan notis que alguna cosa no va bé. També és important tenir les vacunes al dia i realitzar les revisions periòdiques recomanades.

10. Cuida la teva ment

La salut mental és tan crucial com la salut física, ja que influeix en la nostra manera de pensar, sentir i actuar en tots els aspectes de la vida. Intenta mantenir una actitud positiva, acceptar-te i estimar-te.

11. Cultiva relacions sanes

Les relacions socials també afecten directament la nostra salut. Ens proporcionen afecte, suport, companyia, diversió, sentit de pertinença… Per això, és important mantenir el contacte amb els nostres familiars, amics, companys… així com ampliar el cercle social o fer noves activitats. Evita relacions tòxiques i gaudeix de la companyia dels altres.

12. Cuidar el planeta és cuidar de tu

El medi ambient, és l’entorn que ens envolta i del qual depenem per satisfer les nostres necessitats bàsiques, fet que fa que també tingui un impacte en la nostra salut. Redueix residus, reutilitza, recicla, estalvia aigua i energia, utilitza el transport públic o la bicicleta…

Amb aquestes 12 accions ja no tens excusa per començar a millorar la teva salut i construir hàbits que t’acompanyin tota la vida. Recorda que la clau està en la constància i en gaudir del viatge cap a una versió més saludable!